Вітаю!
Мене звати Doctor V.

Я експерт VITACENTER® з медичних питань.
Я буду роз’яснювати складну медичну термінологію, відповідати на поширенні запитання, розповідати актуальні новини, повідомляти про акції.

І сьогодні, для початку, обговоримо різновиди медичних закладів.

Багато людей, звертаючись за допомогою до лікарні, часто не розуміють, чому їх перенаправляють кудись, замість того, щоб зробити все в одному місці.

Тож будемо розбиратись в деяких медичних термінах, для кращого розуміння.

АМБУЛАТОРІЯ (від лат. «ambulare» — ходити) — медичний заклад, що надає допомогу пацієнтам на прийомі і вдома, але не має в своєму складі лікарняних ліжок.

ПОЛІКЛІНІКА (від др. грецького «πόλι» — багато та «κλινική» — лікування) — багатопрофільний або спеціалізований лікувально-профілактичний заклад для надання амбулаторної медичної допомоги хворим на прийомі і вдома, який також не має в своєму складі лікарняних ліжок.

ЛАБОРАТОРІЯ (від лат. «laboro» — працюю) — спеціально обладнане приміщення, пристосоване для спеціальних дослідів і досліджень, в нашому випадку — медичних.

СТАЦІОНАР (від лат. «stationarius» — нерухомий) — лікувальний заклад з постійними місцями (ліжками) для хворих (на відміну від поліклініки), лікарня.

КЛІНІКА — лікувальний заклад, в якому — поряд зі стаціонарним лікуванням хворих — ведеться навчальна і наукова робота.

ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР – поняття всім зрозуміле, а, якщо спочатку додається «клініко-», то крім діагностичних маніпуляцій тут проводять дослідження.

Таке різноманіття медичних закладів, довгий час було не зручним через знаходження у різних місцях і на різних дистанціях. Адже з амбулаторії чи поліклініки Вас направляють до лабораторії, з лабораторії повертаємось до поліклініки, де Вас, залежно від стану, або лікують амбулаторно (вдома, під періодичним наглядом лікаря чи медичної сестри), або направляють до стаціонару (цілодобовий нагляд та лікування), десь посередині діагностичний центр… І всі ці заклади направляють інформацію до клінік, які, як правило, працюють при університетах чи академіях. Тут дані вивчають, аналізують, та формують стандарт лікування, виключно правильний для окремих хвороб. Далі цей стандарт передають лікарям під час курсів або конференцій. Насправді, схема складніша, але ця інформація для простішого розуміння.

Тож, з плином часу, для зручності, почали створювати БАГАТОПРОФІЛЬНІ ЛІКАРНІ або МЕДИЧНІ ЦЕНТРИ, наприклад, VITACENTER® – заклади, які включають в себе поліклініку, стаціонар, лабораторію, діагностичний центр, і багато іншого, для зручності користування медичними послугами. А ще на базі медичних центрів працюють КЛІНІЧНІ кафедри медичних навчальних закладів, що значно покращує якість діагностики та лікування та дозволяє виховати кваліфікованих медичних спеціалістів.

Тепер, знаючи ці терміни, Ви легко розумієте, куди треба звертатись, щоб отримати необхідну Вам допомогу.

Любіть себе та будьте здорові!
З турботою про кожного пацієнта,
Dr.V.