Коронавірус!

Це чи не найбільша страшилка для людства, навколо якої існує багато міфів та компрометуючої інформації. Нажаль, сьогодні зафіксовано перший випадок COVID-19 в Україні!

 

Інфекціоніст VITACENTER® Анікіна Оксана Василівна детально роз’яснить ситуацію.

 

- ОКСАНА ВАСИЛІВНА, ЯКА СТАТИСТИКА НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ?

- Станом на 2 березня 2020 р. у світі зареєстровано 89072 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3048 – летальні. Одужало вже 45074 особи.

Важливими фактами є:

1. Захворювання вражає всі вікові групи.

2. Більше 80% померлих - люди старше 60 років.

3. 75% померлих мали до зараження проблеми зі здоров'ям (діабет, астма, серцево-судинні захворювання і т.д.).

4. 71% всіх хворих – чоловіки!

 

- ЩО Ж ЦЕ ЗА ВІРУС ТАКИЙ?

 - Коронавірус - це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту.  Коронавірус є зоонозною інфекцією, тобто може передаватися людям від тварин. Особливість «нового» вірусу в тому, що він може передаватися як від тварини до людини, так і від людини до людини.

 

Вірус передається:

- повітряно-крапельним; 

- повітряно-пиловим; 

- фекально-оральним шляхом.  

 

До факторів передачі відносяться виділення носоглотки, блювотних мас, фекалії птахів, тварин, хворої людини.

 

У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока.  На сьогоднішній день патогенетичні механізми розвитку коронавірусної інфекції вивчені недостатньо.  Вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів.  При ураженні збудником COVID-2019 інфікування стрімко поширюється на бронхи та легені.

 

При фекально-оральному механізмі передачі, захворювання проявляється у вигляді ураження шлунково-кишкового тракту.

 

Нажаль, захворювання супроводжується синтезом антитіл, які не гарантують захисту від повторного зараження.

 

- ЯКІ КЛЮЧОВІ СИМПТОМИ ЦЬОГО ЗАХВОРЮВАННЯ?

- Так як, частіше всього вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів, то, відповідно, для коронавірусу притаманні наступні симптоми, дуже схожі на грип:

- біль в горлі при ковтанні, чиханні;

- риніт;

- головний біль;

- частий надсадний малопродуктивний кашель;

- задуха;

- підвищення температури більше 38,2;

- озноб;

- м'язовий біль.

 

Якщо вхідними воротами є слизова шлунково-кишкового тракту, можуть бути наступні симптоми:

- болі, спазми в животі;

- діарея;

- блювота;

- виражена слабкість від обезводнення.

 

- ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ?

- Очевидно, варто утриматись від подорожей, особливо за кордон, особливо в Китай. Нажаль, вакцини не існує на сьогоднішній день, тому треба виконувати рекомендації по запобіганню будь-якої вірусної інфекції.

ПО-ПЕРШЕ, І ЦЕ НАЙВАЖЛИВІШЕ! Дотримуватися правил гігієни – частіше мити руки з милом! Особливо після контакту з тваринами. Не чіпати слизові та обличчя брудними руками. ПО-ДРУГЕ, дистанція – не відвідувати людні місця, уникати обіймів і поцілунків на час епідемії, тримати дистанцію 1,5-2 метри при спілкуванні з людьми. ПО-ТРЕТЄ, підтримувати свій організм у формі –  регулярні помірні фізичні навантаження, якісне та збалансоване харчування. Провітрювати приміщення та гуляти на свіжому повітрі в малолюдних місцях. Якщо відвідування людних місць неминуче – обов’язково використовувати респіратори (маски). 

 

- ЩО РОБИТИ ЯКЩО КОНТАКТУВАВ З ХВОРИМ, АБО ВІДЧУВАЄШ ЗАНЕДУЖАННЯ?

- Головне не панікувати! Україна повністю готова, до виникнення будь-якої ситуації в регіонах. Усі необхідні інстанції проінформовані, медичним працівникам проводять тренінги по лікуванню та запобіганню поширення інфекції.

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму та тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань.

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійний нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи можуть бути припинені, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

Якщо людина відчуває вище перераховані симптоми та підвищення температури - рекомендовано НАДЯГНУТИ ЗАХИСНУ МАСКУ! і звернутися до лікаря.

 

VITACENTER® закликає!

Будьте обачними, ігноруйте провокації, стримуйтесь від паніки та уважно слідкуйте за ОФІЦІЙНИМИ джерелами (наприклад: https://www.phc.org.ua/), де щодня дають важливу інформацію по збереженню здоров’я та життя.

 

Любіть себе та будьте здорові!

 

З турботою про кожного пацієнта, 

VITACENTER®